Ιστορικό του Ιερού Ναού

Ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου είναι κτισμένος ακριβώς δίπλα από την παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στον χώρο αυτό υπήρχε ένα πολύ μεγάλο περιβόλι με εσπεριδοειδή, γνωστό σε όλους ως το «περβόλιν τ΄ Άη Γιωρκού». Το μεγάλο περιβόλι σιγά σιγά με τη δημιουργία δρόμων, καταστημάτων και οικοπέδων καταστράφηκε. Ένα μικρό μέρος του περιβολιού με πορτοκαλιές παρέμεινε και διαμορφώθηκε σε μικρό πάρκο και χώρος περιπάτου. Η πλατεία των εκκλησιών περιλαμβάνει τις εκκλησίες της Αγίας Άννας, του Αγίου Γεωργίου (παλαιά) και τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Κτίστηκε την περίοδο 1963 – 1966 με σχέδια του Αρχιτέκτονα Μιχάλη Α. Κόκκινου και με Εκκλησιαστική Επιτροπή τους πιο κάτω:

Εργολάβος ήταν ο κ. Ιάκωβος Κ. Χ¨Δημητρίου

Εγκαινιάστηκε την 21η Σεπτεμβρίου, 1969 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Μακάριο Γ΄. Η πλάκα των εγκαινίων αναφέρει:
 

ΕΓΚΕΚΑΙΝΙΣΤΑΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ
ΤΕΛΕΤΑΡΧΟΥΝΤΟΣ
ΤΟΥ ΜΑΚ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄
ΚΑΡΠΟΦΟΡΟΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΣΕΒΩΝ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1969
 

Ο ναός είναι από τους μεγαλύτερους της περιοχής σε ρυθμό βυζαντινό και σχήμα σταυροειδές με τρούλο. Το δάπεδο είναι κατασκευασμένο σε τρία διαφορετικά επίπεδα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να παρακολουθούν τα μυστήρια. Έχει χωρητικότητα μέχρι 2000 άτομα. Λειτουργούν τρεις είσοδοι για την εξυπηρέτηση του εκκλησιάσματος, το οποίο αυξάνεται σταθερά καλύπτοντας όλες τις ηλικίες.

Άρχισε να αγιογραφείται από το 1995, από την ομάδα του καθηγητή αγιογραφίας κ. Σώζο Γιαννούδη. Σήμερα είναι αγιογραφημένες όλες οι πλευρές του ναού με εξαιρετικές τοιχογραφίες:

  

Στον Σολέα υπάρχει ο αρχιεπισκοπικός θρόνος, τα ψαλτήρια, στασίδια για επίσημους και ο άμβωνας. Το εικονοστάσι είναι ξυλόγλυπτο με διάφορες χριστιανικές διακοσμήσεις και συμβολισμούς.

Λειτουργεί σύστημα κλιματισμού το οποίο είναι πολύ υποβοηθητικό για το εκκλησίασμα, ώστε να προσέρχεται ευπρεπώς ενδεδυμένο όλες τις εποχές, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και για τους ιερείς και όλους όσους διακονούν στον ναό.

Εκτύπωση