Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου

 • Decrease font size
 • Default font size
 • Increase font size

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αρχική Ναοί
Ναοί
Εκκλησία Αγίου Γεωργίου PDF Εκτύπωση E-mail

 

Μητροπολιτικός Ναός ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Παραλιμνίου

ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

 

 

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας - Αμμοχώστου είναι αφιερωμένος στον Μεγαλομάρτυρα  Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, ο οποίος είναι ο πολιούχος  Άγιος και προστάτης της πόλης του Παραλιμνίου. Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου, μνήμη του Αγίου και στις 3 Νοεμβρίου, του σπόρου, ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου.

 

Είναι κτισμένος ακριβώς δίπλα από την παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στο χώρο αυτό υπήρχε ένα πολύ μεγάλο περιβόλι με εσπεριδοειδή, γνωστό σε όλους ως το «περβόλιν τ΄ Άη Γιωρκού». Το μεγάλο περιβόλι σιγά σιγά με τη δημιουργία δρόμων, καταστημάτων και οικοπέδων καταστράφηκε. Ένα μικρό μέρος του περιβολιού με πορτοκαλιές παρέμεινε και διαμορφώθηκε σε μικρό πάρκο και χώρος περιπάτου. Η πλατεία των εκκλησιών περιλαμβάνει τις εκκλησίες της Αγίας Άννας, του Αγίου Γεωργίου (παλαιά) και το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

 

Κτίστηκε την περίοδο 1963 – 1966 με σχέδια του Αρχιτέκτονα Μιχάλη Α. Κόκκινου και με Εκκλησιαστική Επιτροπή τους πιο κάτω:

 • Παπαευστάθιος Δημητρίου
 • Γιωρκάτζιης Α. Οικονόμου
 • Γεώργιος Α. Κέλη
 • Νικόλας Γ. Κουζαλή
 • Αντώνης Δ. Σκάρος
 • και εφημέριο τον Παπακωνσταντή Παπακωνσταντίνου

Εργολάβος ήταν ο κ. Ιάκωβος Κ. Χ¨Δημητρίου

 

Εγκαινιάστηκε την 21η Σεπτεμβρίου, 1969 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Μακάριο Γ΄. Η πλάκα των εγκαινίων αναφέρει:

ΕΓΚΕΚΑΙΝΙΣΤΑΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ

ΤΕΛΕΤΑΡΧΟΥΝΤΟΣ

ΤΟΥ ΜΑΚ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄  ΚΑΡΠΟΦΟΡΟΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΣΕΒΩΝ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1969

 

Ο ναός είναι από τους μεγαλύτερους της περιοχής σε ρυθμό βυζαντινό, και σχήμα σταυρωειδές με τρούλο. Το δάπεδο είναι κατασκευασμένο σε τρία διαφορετικά επίπεδα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να παρακολουθούν τα μυστήρια. Έχει χωρητικότητα μέχρι 2000 άτομα. Λειτουργούν τρεις είσοδοι για την εξυπηρέτηση του εκκλησιάσματος, το οποίο αυξάνεται σταθερά καλύπτοντας όλες τις ηλικίες.

 

Άρχισε να αγιογραφείται από το 1995, από την ομάδα του καθηγητή αγιογραφίας κ. Σώζο Γιαννούδη. Σήμερα είναι αγιογραφημένες όλες οι πλευρές του ναού με εξαιρετικές τοιχογραφίες:

 • Στο θόλο παρουσιάζεται ο Παντοκράτορας επιβλητικός να παρακολουθεί με άγρυπνο βλέμμα όλο το εκκλησίασμα.
 • Μεγάλη εικόνα του έφιππου και δρακοντοκτόνου Αγίου Γεωργίου καλύπτει τον τοίχο της βόρειας πλευράς. Στον απέναντι τοίχο της νότιας πλευράς υπάρχει ο Άγιος Δημήτριος.
 • Τα μαρτύρια του Αγίου Γεωργίου παρουσιάζονται σε ημικυκλική μορφή στο βόρειο τοίχο πάνω από την βόρεια είσοδο.
 • Το  Άγιο Βήμα είναι πλήρως αγιογραφημένο με τη μορφή της Πλατυτέρας Παναγίας να αγκαλιάζει όλους τους πιστούς.
 • Στο νότιο τοίχο πάνω από την είσοδο παρουσιάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.
 • Όλοι οι Άγιοι και πολλοί μάρτυρες του χριστιανισμού έχουν αγιογραφηθεί σε διάφορα σημεία.

 

Προϊστάμενος της εκκλησίας είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος Ηρακλείδιος Ξιούρος.

Εφημέριοι: Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Ισαάκ.

                   Πρεσβύτερος Δανιήλ Άνγκελ

                   Πρεσβύτερος Αλέξιος Ασιεβτσ

 

Η εκκλησιαστική επιτροπή, για την περίοδο 2013– 2016,

αποτελείται από τους πιο κάτω:

 

Πρωτοπρεσβύτερος Ηρακλείδιος Ξιούρος – Πρόεδρος

Σπαρτιάτης Νικολέττος –Γραμματέας

 

Μάρκος Πάσιης - Ταμίας

 

Κωνσταντίνος Κοσιής – Μέλος

Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Ισαάκ – Μέλος

Πρεσβύτερος Δανιήλ Άνγκελ - Μέλος

Γιαννάκης Χ¨Ζαχαρίας -Μέλος

 

 Άννα Ευαγγέλου Λουκά - Μέλος

 Γεώργιος Νικολαΐδης - Μέλος

Κλεόπας Κουρουζίδης – Μέλος

 

 

Ειρήνη Μάρκου Μιλή – Μέλος

Κωστάκης Ιορδάνου - Μέλος

Ανδρέας Γλυκαίνου - Μέλος

 

Ιεροψάλτες είναι ο Κώστας Κωνσταντίνου, δεξιός και Αδάμος Πάσιης, αριστερός. Βοηθοί ιεροψάλτες είναι: Νίκος Ματθαίου, Κωνσταντής Νέος, Τάσος Μουστακάς,  Δημήτρης Πογιατζιής, Δανιήλ Πογιατζιής, Ανδρέας Κύζας, Δημήτρης Πατσιάς και Τάκης Αγγελίδης.

 

Νεωκόρος είναι ο Ανδρέας Σάββας με βοηθούς τον Ανδρέα Σιόκουρο, τον Αναστάση Εγγλέζου και τον Ανδρέα Ττουσούνα.

 

Γίνεται άμεση απευθείας μετάδοση των Ιερών Ακολουθιών  καθώς και μυστηρίων μέσω της ιστοσελίδας της εκκλησίας αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου.

 

Χρήσιμες Ιστοσελίδες :  http://www.AgiosGeorgiosParalimniou.org.cy

      http://www.imconstantias.org.cy 

 

Στο Σολέα υπάρχει ο αρχιεπισκοπικός θρόνος, τα ψαλτήρια, στασίδια για επίσημους και ο άμβωνας. Το εικονοστάσι είναι ξυλόγλυπτο με διάφορες χριστιανικές διακοσμήσεις και συμβολισμούς.

 

Λειτουργεί σύστημα κλιματισμού το οποίο είναι πολύ υποβοηθητικό για το εκκλησίασμα, ώστε να προσέρχεται ευπρεπώς ενδεδυμένο σε όλες τις εποχές, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και για τους ιερείς και όλους όσους διακονούν στο ναό.

 

 

 

 

 

 

 
Εκκλησία Αγίας Άννας PDF Εκτύπωση E-mail

Εκκλησία Παναγίας - Αγίας Άννας

Ιστορικό της εκκλησίας της Παναγίας στο Παραλίμνι

 

Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στο κέντρο του Δήμου Παραλιμνίου.  Η αρχική εκκλησία, μικρή σε διαστάσεις, αλλά επιβλητική και κατανυκτική, ανήκει στο 13ο αιώνα. Στους κατοίκους είναι πιο γνωστή με την ονομασία «Αγία Άννα», που της δόθηκε, ίσως, όταν επεκτάθηκε στη σημερινή της μορφή.

 

Μονόκλιτη στο αρχικό της στάδιο, σταυρωειδής εσωτερικά με τρούλο, είναι τρανός μάρτυρας της ορθόδοξης βυζαντινής παράδοσης, παρόλο που δέχτηκε στοιχεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής, που θυμίζουν τη φράγκικη κατοχή του νησιού μας. Σαν φράγκικες επιδράσεις αναφέρουμε τα οξυκόρυφα τόξα και τα βεργία, που καταλήγουν σε προβόλους.

 

Η αρχική εκκλησία, κτισμένη στο ισόδομο σύστημα με πέτρες της περιοχής, ήταν εσωτερικά αγιογραφημένη σε όλες τις επιφάνειες. Οι αγιογραφίες αυτές έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και μονάχα ίχνη τους μαρτυρούν το παλιό μεγαλείο. Οι δυο τρεις αγιογραφίες που σώζονται - του αρχαγγέλου Μιχαήλ στο βόρειο τοίχο, του Χριστού και των Ιεραρχών στον ανατολικό – είναι ασφαλώς πολύ νεότερες και όχι της αρχικής ποιότητας.

 

Αντί των  αγιογραφιών, σήμερα η εκκλησία διακοσμείται εσωτερικά με εντοιχισμένα έγχρωμα πιάτα νεότερης εποχής, τοποθετημένα σε σχηματισμούς.

 

Η αψίδα του ιερού είναι ημικυλινδρική και έχει ένα μονόλοβο παράθυρο. Επίσης στο κυλινδρικό τύμπανο του τρούλου τέσσερα μονόλοβα παράθυρα δίνουν φωτισμό στο εσωτερικό της εκκλησίας.

 

Το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι της εκκλησίας είναι καλό δημιούργημα του 17ου αιώνα. Στο 17ο αιώνα ανήκουν και οι δυο μεγάλες φορητές εικόνες που το κοσμούν, του Σωτήρος Χριστού (Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΝΤΩΝ) και της Θεοτόκου (Η ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ). Οι δώδεκα μορφές των Αποστόλων, που επίσης κοσμούν το εικονοστάσι, είναι νεότερης εποχής.

 

Στο 17ο αιώνα ανήκουν η σταύρωση με τα λυπητερά που στέφουν την κορυφή του εικονοστασίου, όπως και τα βημόθυρα στη βάση, Σ’ αυτά εικονίζονται κάτω οι Ιεράρχες Αθανάσιος, Κύριλλος, Ιάκωβος ο Αδελφόθεος και Ερμογένης, πιο πάνω ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και καταλήγουν στο Χριστό.

 

Όταν η χωρητικότητα του ναού κρίθηκε ανεπαρκής για την εξυπηρέτηση του αυξανόμενου πληθυσμού, τότε έγινε επέκτασή του. Προστέθηκε νότιο κλίτος, καθώς και εσωνάρθηκας σ’ όλο το πλάτος της δυτικής πλευράς. Έτσι μέρος του περιβόλου της εκκλησίας, που το χρησιμοποιούσαν ως κοιμητήριο, βρέθηκε μέσα στην εκκλησία.

 

Σήμερα φυλάσσονται μέσα στην εκκλησία αρκετά και αξιόλογα δείγματα της ορθόδοξης εκκλησιαστικής και λατρευτικής παράδοσης (εικόνες, ευαγγέλια, μηναία, εκκλησιαστικά βιβλία, ιερά σκεύη, λαμπάδες, κηροπήγια, μανουάλια κ.ά.) και λειτουργεί ως μικρό χριστιανικό μουσείο.  

 
Εκκλησία Αγίου Γεωργίου (Παλαιά) PDF Εκτύπωση E-mail

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

Σύντομο ιστορικό Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου

 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου διαδέχθηκε το 19ο  αιώνα ένα παλαιότερο βυζαντινό ναό. Βρίσκεται στο κέντρο του Παραλιμνίου στο μέσο του βυζαντινού ναού της Παναγίας, γνωστού επίσης ως «της Αγίας Άννας»(13ος αιώνας), και του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε το 1963 – 1966.

Σε μαρμάρινη επιγραφή δίνεται η πληροφορία ότι ο σημερινός ναός «ανηγέρθη  εκ βάθρων» το 1859, στη θέση παλαιοτέρου βυζαντινού ναού από τον οποίο διασώθηκαν τμήματα και ενσωματώθηκαν στο νεώτερο. 

Η επιγραφή βρέθηκε κατά την κατεδάφιση των αιθουσών του παλαιού σχολείου, δίπλα στην  εκκλησία και ήταν σκαλισμένη πάνω σε πλάκα εντοιχισμένη στην εξωτερική παρειά του νότιου τοίχου στα αριστερά της νότιας εισόδου. Αναφέρει το κείμενο:

ΤΩ 1859 ΕΠΙ ΑΟΙΔΗΜΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΩΜΗΣ ΤΑΥΤΗΣ ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ Ο ΙΕΡΟΣ ΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑ ΔΕ ΕΝ ΤΩ ΙΕΡΩ ΑΝΩ ΗΡΧΙΣΑΝ ΑΠΌ ΤΩ 1856 ΜΕΧΡΙ ΤΩ 1873 ΕΠΙ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ

Άλλη επιγραφή έχει ως εξής:

Ο ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣ ΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΑΟΣ ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΕΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤΗΡΙΩ 1859 ΕΠΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Α΄ ΕΓΚΕΚΑΙΝΙΣΤΑΙ ΔΕ ΕΠΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΤΗ 26Η ΣΕΠΤΕΜ,ΒΡΙΟΥ 1876.

Αυτά τα τμήματα είναι το κτιστό και τοιχογραφημένο μέρος της Αγίας Τράπεζας, το κάτω μέρος των τοίχων της αψίδας, καθώς και τα δύο τυφλά τόξα στο βόρειο τοίχο και κατά συνέπεια η ενδιάμεσή τους τοιχοδομία. Το μεγαλύτερο τόξο κοσμείται με την τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου και το μικρότερο πιθανόν να διασώζει επίσης τοιχογραφημένο διάκοσμο, σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις από μικροδείγματα ανασκάψεων, που διενεργήθηκαν το 1991, κάτω από τα μεταγενέστερα κονιάματα και χρώματα.

Παλαιότερα, περιβαλλόταν στη νότια πλευρά από χαμηλό τοίχο, εστεμμένο με μεταλλικό κιγκλίδωμα. Δίπλα του υπήρχε το παλιό σχολείο, που κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1980. Στα βόρεια του ναού υπήρχε μεγάλο περβόλι, από το οποίο διασώζεται ακόμη και σήμερα ένα τμήμα με εσπεριδοειδή, στο βάθος, πέραν του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Η ύπαρξη προγενέστερου ναού επιβεβαιώνεται από την προφορική παράδοση, καθώς και από την ιστορική και κριτική μελέτη της αρχιτεκτονικής και των επιγραφών που συνοδεύουν την τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου και των επιγραφών και του γραπτού διακόσμου της κτιστής βάσης της Αγίας Τράπεζας.


Η κτιτορική επιγραφή του ναού περιλαμβάνει τις χρονολογίες 1856 και 1859 για την ανέγερσή του και σημειώνει ως έτος αποπεράτωσης το 1873. Όμως σε χειρόγραφο του 20ου αιώνα, που βρέθηκε στο ναό, αναφέρεται ότι ο ναός άρχισε το 1848 και υπήρξε αναστολή των εργασιών. Συνεχίστηκαν οι εργασίες το 1856, δηλαδή οκτώ έτη αργότερα.

Στην παλαιότερη επιγραφή, που συνοδεύει την τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου δηλώνεται σαφώς ότι αυτή ανακαινίσθηκε το 1849. Άρα η τοιχογραφία αυτή στο τύμπανο του μεγάλου τυφλού τόξου, στο βόρειο τοίχο, είναι παλαιότερη του 1849 και ως εκ τούτου στον προγενέστερο ναό, του οποίου η κατεδάφιση πρέπει να έγινε το 1848, αφού η ανέγερσή του άρχισε, σύμφωνα με το προαναφερθέν χειρόγραφο, το 1848, αλλά ανεστάλη μέχρι το 1856. Διατηρήθηκε μαζί με το διπλανό της μικρότερο τυφλό τόξο και τα αντίστοιχα τμήματα τοίχων και ενσωματώθηκε στο ναό του 19ου αιώνα, που άρχισε να κτίζεται το 1856 και 1859 και αποπερατώθηκε το 1873. Εν τω μεταξύ, όμως, η τοιχογραφία είχε ήδη εκτεθεί στις καιρικές συνθήκες, μετά την κατεδάφιση του παλαιού ναού και της καθυστέρησης των εργασιών ανέγερσης του νεώτερου. Αυτή η έκθεση στις καιρικές συνθήκες, από το 1848 ανάγκασε προφανώς τον τότε Εκκλησιαστικό Επίτροπο Νικόλαο Προσκυνητή να αναθέσει σε ζωγράφο την ανακαίνισή της μετά από ένα έτος, ήτοι το 1849.


Άλλη επιγραφή στην τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου μνημονεύει και δεύτερη ανακαίνισή της το 1866, δηλαδή επτά χρόνια πριν από την πλήρη αποπεράτωση του ναού το 1873. Στην επιγραφή αυτή αναφέρεται ότι η τοιχογραφία «ανεκαινίσθη» επί αρχιεπισκόπου Σωφρονίου και επί της Επιτροπής Αντωνίου( πρόκειται για το γνωστό Επίτροπο τον Αντώνιο Σκάρο, που αναφέρεται σε πλείστες επιγραφές του ναού συχνά μαζί με τον τότε ιερέα Οικονόμο Γεώργιο) το 1866 από το ζωγράφο Αντώνιο Χριστίδη. Οι δύο αυτές διαδοχικές ανακαινίσεις, που απέχουν δεκαεπτά έτη η μία από την άλλη, οφείλονται αναμφίβολα στο χρόνο, που συνέχιζε να υφίσταται η τοιχογραφία, αφού βρισκόταν συνεχώς εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες λόγω της μη συμπλήρωσης της ανέγερσης του ναού, ο οποίος αποπερατώθη πλήρως το 1873, οπότε και ενσωματώθηκε σε αυτόν και προστατεύθηκε τελειωτικά η τοιχογραφία με τα προαναφερθέντα αντίστοιχα τμήματα των τοίχων.

Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Το κάτω κτιστό τμήμα της Αγίας Τράπεζας ανάγεται στο 17ο αιώνα ή και παλαιότερα, διότι ο γραπτός διάκοσμος του αποδίδεται με βεβαιότητα στο ζωγράφο Παύλο, που ζωγράφισε το 17ο αιώνα το εικονοστάσιο της διπλανής εκκλησίας της Παναγίας (ή Αγίας Άννας). Ο γραπτός διάκοσμος των θωρακίων του εικονοστασίου είναι ο ίδιος με εκείνον που κοσμεί τις τρεις όψεις (δυτική, βόρεια και νότια) της βάσης της Αγίας Τράπεζας. Συνεπώς ο γραπτός διάκοσμος στο κάτω τμήμα της Αγίας Τράπεζας ανάγεται στο 17ο αιώνα. Το άνω ξυλόγλυπτο χρυσοποίκιλτο κουβούκλιο της Αγίας Τράπεζας προστέθηκε το 1872.

Οι ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο υφιστάμενος ναός ουδέποτε αγιογραφήθηκε πλήρως. Όλη η πολυσταυροθόλια καμάρα ήταν χρωματισμένη με κυανό ινδικό ανοιχτό χρώμα, διάσπαρτο πιθανόν με χρυσά αστέρια. Σήμερα έχει βαφεί από πάνω με ιδίου τόνου χρώμα, εκτός από τα σφενδόνια και τα ανάγλυφα χρυσά κοσμήματα στα κλειδιά τους.

Αγιος Γεώργιος Ο δρακοντοκτόνος

Η τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου Δρακοντοκτόνου γεμίζει όλο το τύμπανο του τυφλού τόξου στο βόρειο τοίχο. Ένα μεγάλο τμήμα του βόρειου τοίχου, από την αψίδα μέχρι και το μεγάλο τυφλό τόξο, με την τοιχογραφία διατηρήθηκε από τον προγενέστερο ναό. Το εσωράχιο του τόξου και το άνω μέρος των παραστάδων που το υποστηρίζουν, καλύπτονται από σκηνές του βιογραφικού και μαρτυριολογικού κύκλου του αγίου. Το εξωράχιο του τόξου διατρέχεται από δύο ανάγλυφους ανθεμωτούς βλαστούς χρωματισμένους με χρυσαλοιφή, που αναφύονται από δύο δοχεία και ενώνονται στην κορυφή.

Ξεχωρίζουν οι τέσσερις κύριες φάσεις. Τρεις από αυτές συνοδεύονται με επιγραφές που περιέχουν τις χρονολογίες το 1849, 1866 και 1901.
Η πρώτη αγιογράφηση της εικόνας χρονολογείτε πριν το 1849. Η επιγραφή που υπάρχει του 1849 είναι σαφέστατη: «ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ». Πρόκειται λοιπόν για ανακαίνιση κάποιας τοιχογραφίας ακαθόριστης χρονολογίας, πριν το 1849. Η αρχική τοιχογραφία με τις επεμβάσεις του 1849 και του 1866 επιζωγραφήθηκε πλήρως το 1901

Ο άγιος παρουσιάζεται έφιππος να εξοντώνει το δράκο. Το άλογο ανασηκώνει τα εμπρόσθια πόδια.

Σε ακαθόριστο στάδιο, μετά το 1901, οι πατέρες της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα προέβησαν σε επιδιορθώσεις επί της τοιχογραφίας του αγίου Γεωργίου, που συνίσταντο κυρίως σε κλεισίματα των κενών που δημιουργήθηκαν από διάφορες φθορές.

Το εικονοστασι

Το εικονοστάσιο είναι ξυλόγλυπτο στο συνήθη ρυθμό, που επικρατεί στην Κύπρο τον 19Ο αιώνα και επιχρυσωμένο με φύλλα χρυσού. Περιλαμβάνει από το δάπεδο μέχρι την κορυφή πέντε επίπεδα, με συνολικό ύψος 7,60 μέτρα και πλάτος 9 μέτρα, όσο δηλαδή το συνολικό πλάτος του ναού.

Όλο το εικονοστάσιο φιλοτεχνήθηκε το 1869 από τον ξυλογλύπτη Παρασκευά Αλαγιώτη επί επιτροπείας Αντωνίου Σκάρου. Εχρυσώθη δε δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το 1873, το ίδιο δηλαδή έτος που αποπερατώθηκε ο ίδιος ναός, όταν ιερέας της κοινότητας ήταν ο Οικονόμος Παπά Γεώργιος επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Σωφρονίου.


Τον 20Ο αιώνα το ξυλόγλυπτο χρυσωμένο μέρος του εικονοστασίου δέχθηκε σε διάφορα στάδια ανακαινιστικές επεμβάσεις με χρυσαλοιφή. Κατά τα έτη 2003-2005 συντηρήθηκε ένα μέρος του εικονοστασίου και των εικόνων από τον κ. Σέργη Σεργίου και το υπόλοιπο από το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Όλες οι εικόνες του εικονοστασίου ανάγονται στο 19Ο αιώνα. Προβληματισμό προκαλούν οι δύο Δεσποτικές εικόνες, του Παντοκράτορος με χρονολογία 1849 και της Θεοτόκου με χρονολογία 1866. Φαίνεται ότι η εικόνα του Παντοκράτορος προϋπήρχε στον παλαιότερο ναό.

ΤΟ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟ - καμπαναριό

Το κωδωνοστάσιο είναι του 19ου αιώνα και κτίστηκε κάπως μεταγενέστερα από την ίδια την εκκλησία. Βρίσκεται στο σημείο ένωσης της αψίδας με το νότιο τοίχο. Στο χειρόγραφο του 20ου  αιώνα, που διασώθηκε στο ναό, δίνεται η πληροφορία ότι είχε τρία επίπεδα, ύψους 12 ποδών το καθένα, και επιπλέον 10 πόδια το κουβούκλιο στην κορυφή. Επίσης ότι επηρεάστηκε από σεισμό το 1941 και κατά την επιδιόρθωση αφαιρέθη το ένα επίπεδο, και αναστηλώθηκε πιο χαμηλό κατά 12 ποδιά.

Ο ΑΜΒΩΝΑΣ

Βρίσκεται στο βόρειο τοίχο, πάνω από την είσοδο. Είναι σκαλιστός, επιχρυσωμένος και κοσμείται με τις εικόνες των τεσσάρων Ευαγγελιστών και μιας πέμπτης με αδιάγνωστη μορφή αγίου, λόγω των εκτεταμένων φθορών. Η αναμνηστική επιγραφή που φέρει ο άμβωνας, μας πληροφορεί ότι κατασκευάστηκε το 1883 με δαπάνη του ίδιου του ναού. Δεν σημειώνεται όμως το όνομα του σκαλιστή, αλλά ούτε και του ιερέως ή του Επιτρόπου.

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΣ ΘΡΟΝΟΣ

Ο Επισκοπικός θρόνος είναι ξυλόγλυπτος με επίχρυσα τμήματα και άλλα χρωματισμένα σε διάφορες αποχρώσεις. Στο κέντρο της ράχης του θρόνου υπάρχει ενσωματωμένη μικρή εικόνα του αποστόλου Βαρνάβα, του ιδρυτού της Εκκλησίας της Κύπρου, με ημερομηνία 1875.