ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2019

16ροσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη

Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, ιστορική Μονή με το Αγίασμα και την παράδοση με τα μισοτηγανισμένα ψάρια. Αφού αγιαστήκαμε επισκεφτήκαμε τους τάφους των Πατριαρχών και των μεγάλων ευεργετών του γένους (στον περίβολο της Μονής).

Στη συνέχεια περνώντας πλάι από την Κερκόπορτα επισκεπτόμαστε τον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Εδώ ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος.

Προσκύνημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι Η « πένθιμη», η μαρτυρική καρδιά της ορθοδοξίας. Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου. Ξενάγηση – προσκύνηση ιερών λειψάνων και ιερών εικόνων. Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Αίθουσα του Θρόνου και στον οποίο επιδώσαμε αναμνηστικά δώρα. Αφού μας μίλησε, έδωσε την ευλογία ένα σταυρουδάκια. Το Φανάρι υπήρξε εμπειρία μοναδική και συγκλονιστική.

Έπειτα κατευθυνθήκαμε αμέσως στην προκυμαία και επιβιβαστήκαμε σε πλοιάριο, που μας περίμενε για τον περίπλου του Βοσπόρου. Μια εμπειρία μοναδική. «Στου Βοσπόρου τα΄αγιονέρια, κάτω απ’την Αγιά Σοφιά..».

Το βράδυ περπάτημα στην Πλατεία Ταξίμ.

Πρώτη μας επίσκεψη η Αγία Σοφία. Η Εκκλησία των Εκκλησιών. Το σύμβολο της Βασιλεύουσας. Ο Πατριαρχικός, αλλά και Αυτοκρατορικός Ναός. Το τέλειο αρχιτεκτόνημα, αποτέλεσε και αποτελεί το πρότυπο των Βυζαντινών Ναών, αλλά και των τζαμιών. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του ρυθμού της «βασιλικής μετά τρούλου».

Δεύτερη επίσκεψη, η Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Αγίας Σοφίας. Η μοναδική εκκλησία που δεν έγινε τζαμί με την καλύτερη ακουστική ανά τον κόσμο.Η εκκλησία αυτή κτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και ονομάζονταν και «Πατριαρχείο». Μέχρι το έτος 360, και πριν την κατασκευή της Αγίας Σοφίας, ήταν η μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης.

Ακολούθησε το «Υδραγωγείο του Ιουστινιανού». Κτίστηκε για πρώτη φορά επί Κωνσταντίνου και επεκτάθηκε επί Ιουστινιανού. Είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή από τις 60 που χτίστηκαν επί βυζαντινής εποχής και η είσοδος της είναι απέναντι από την Αγία Σοφία. Οι κίονες που χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση της δεξαμενής είναι μαζεμένες από διάφορα ρωμαϊκά μνημεία. Η καταπληκτική εμφάνιση της μοιάζει δάσος από κίονες. Έχει μήκος 143 μ. και πλάτος 65 μ. Τα 98 από τα κιονόκρανα είναι κορινθιακού ρυθμού. Kλασική μουσική και ειδικός φωτισμός του χώρου, ολοκληρώνουν την μυστικιστική ατμόσφαιρα της δεξαμενής.

Περάσαμε από τον Ιππόδρομο και το Μπλε Τζαμί ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ,που βρίσκονται δίπλα από την Αγία Σοφία.

Μετά το γεύμα επισκεφτήκαμε την Αιγυπτιακή αγορά με τα μπαχαρικά της. Το Αιγυπτιακό Παζάρι Μπαχαρικών στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές της πόλης.

Το απόγευμα παρακολουθήσαμε την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταταύλα, την «ελληνικότατη» από τις συνοικίες της Πόλης - Γκιαοὺρ Ταταῦλα, στην περιοχή Ταταούλων Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σασίμων κ.Γενναδίου, ο οποίος στο τέλος της Ακολουθίας καλωσόρισε τους προσκυνητές και αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου και ειδικά την σχέση με την Ιερα Μητρόπολη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου και το Μητροπολιτη κ.Βασίλειο.

Σάββατο πρωί αναχωρήσαμε για τα Πριγκηπόννησα. Αφού περάσαμε την κρεμαστή γέφυρα του χιλιοτραγουδισμένου Βοσπόρου με την μοναδική θέα, περάσαμε στην Ασιατική Κωνσταντινούπολη, όπου πήραμε το καραβάκι της γραμμής για τα Πριγκιποννήσια. Πρώτη στάση το νησί της Χάλκης, με την ομώνυμη Θεολογική σχολή, τους πνευματικούς θησαυρούς που φυλάσσονται στην βιβλιοθήκη της με τα 130.000 βιβλία ,κλειστή από το 1971. Το έτος αυτό, το τουρκικό κράτος βασιζόμενο σε έναν Νόμο, που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Τουρκία, ενοχοποιώντας τα για προσηλυτισμό, έκλεισε και τη Θεολογική Σχολή. Όλοι, με πρώτο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, που είναι απόφοιτος της Σχολής, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα δοθεί σύντομα λύση και οι υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, για επαναλειτουργία της Σχολής, θα τηρηθούν. Η Σχολή είναι κτισμένη στο «Λόφο της Ελπίδος» του νησιού, με κάτοψη σε σχήμα Π, που «αγκαλιάζει» το καθολικό της Μονής της Αγίας Τριάδος και οι σημερινές εγκαταστάσεις είναι δημιουργήματα του τέλους του 19ου αιώνα. Η όμορφη ξενάγηση στη Θεολογική Σχολή, με τους ανεκτίμητους πνευματικούς θησαυρούς και τη βιβλιοθήκη της, όπου φυλάσσονται 130.000 βιβλία και ειδικά το προσκύνημα στην εικόνα της Παναγιάς της Παυσολύπης ήταν «ηρεμιστικό» στην ψυχή όλων μας. Στην εκπληκτικής ομορφιάς και μεγαλοπρεπέστατη Αίθουσα του «Συνοδικού» της Σχολής μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν τόσο στη Μονή της Αγίας Τριάδος, όσο και στο κτήριο της Σχολής. Αξίζει να επισημανθούν το φυσικό κάλλος ολόκληρου του νησιού της Χάλκης, το παραδοσιακό χρώμα, που διατηρείται μέσα στον οικισμό και η ολοκληρωτική απαγόρευση της χρήσης αυτοκινήτου, αφού η συγκοινωνία γίνεται με άμαξες, που σέρνουν δύο άλογα, και ονομάζονται «παετόνια». Αυτό το όμορφο τοπίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της Κωνσταντινούπολης, η οποία ασφυκτιά κάτω από το βάρος των περίπου 18 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Έπειτα αναχωρήσαμε για την Πρίγκιπο, το πιο όμορφο από τα νησιά, παραθεριστικό κέντρο των Κωνσταντινοπολιτών. Αξέχαστη θα μας μείνει η βόλτα στους δρόμους του νησιού.

Τελευταία μας επίσκεψη η ξακουστή σκεπαστή αγορά Καπαλί Τσαρσί, όπου υπάρχουν τα 4.500 καταστήματα με τα χρυσαφικά, τα δερμάτινα, τα χαλιά και τα διάφορα είδη δώρων.


Εκτύπωση   Email