ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

19ο Παραλίμνι είναι σήμερα μια μικρή προοδευμένη πόλη που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του παραδοσιακού χωριού και τις ανέσεις τις σύγχρονης πόλης. Μοντέρνα καταστήματα, κέντρα και γραφεία δίπλα στα παραδοσιακά καφενεία και τα παλιά καταστήματα. Η κεντρική πλατεία με τα καφενεία έχει έντονα τα χαρακτηριστικά του παλιού μεγάλου χωριού. Οι διπλανοί δρόμοι, οι νέες πλατείες και το πάρκο έχουν τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης πόλης με τις όμορφες βιτρίνες και τα σύγχρονα καταστήματα. Υπάρχει ένας αέρας ευχαρίστησης και κοινωνικής ευμάρειας.

Οι ντόπιοι περιμένουν τους τουρίστες για να δώσουν ζωή στην αγορά, στα καταστήματα, στα κέντρα. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν πενήντα χρόνια το Παραλίμνι ήταν μια χαρακτηριστική αγροτική κοινότητα, που στήριζε όλη την οικονομία της στη φτωχή γεωργική παραγωγή της. Η ακριτική αυτή περιοχή της εύφορης πεδιάδας των Κοκκινοχωριών ήταν στην ουσία φτωχή. Το μεγαλύτερο μέρος της γης ήταν άγονο και πετρώδες. Όλη η παραγωγή στηριζόταν στις λίγες ξηρικές καλλιέργειες, μια και το νερό ήταν λιγοστό.

Η ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 βρίσκει το Παραλίμνι να μπαίνει στην περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης και ευμάρειας. Το Παραλίμνι είναι πια ένα από τα πλούσια χωριά της Κύπρου. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξης είναι εμφανή σ’ όλους τους τομείς. Το Παραλίμνι αλλάζει όψη. Η φτωχή αγροτική κοινότητα έχει γίνει μια αναπτυγμένη προοδευμένη και πλούσια κωμόπολη, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις ανέσεις τις πόλης. Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι ίσως το ψηλότερο της Κύπρου. Η τουρκική εισβολή του 1974 έφερε τη μεγάλη καταστροφή στην Κύπρο. Το Παραλίμνι επηρεάστηκε σημαντικά. Το Παραλίμνι γνωρίζει την οικονομική στασιμότητα, η οποία διαρκεί μόνο μερικά χρόνια. Γύρω στο 1978 αρχίζει η μεγάλη οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου, που έχει χαρακτηριστεί ως οικονομικό θαύμα. Το Παραλίμνι βρίσκεται και πάλι στην πρωτοπορία. Αυτή τη φορά εκμεταλλεύεται τη φυσική ομορφιά της παραλιακής περιοχής του. Η νέα πηγή εισοδήματος είναι ο τουρισμός. Η ανατολική παραλιακή περιοχή που είναι η καρδιά της γεωργικής παραγωγής αποκτά ένα άλλο σημαντικό ρόλο. Γίνεται μια από τις πιο σημαντικές τουριστικές περιοχές της Κύπρου. Ο Πρωταράς έχει ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, που συνδυάζει την καθαρή θάλασσα, το ωραίο τοπίο και την πλούσια βλάστηση. Έτσι μόλις άρχισε η τουριστική ανάπτυξη έγινε πόλος έλξεως για τους επενδυτές και τους τουριστικούς επιχειρηματίες. Όλοι οι Παραλιμνίτες που έχουν γη στην περιοχή έχουν ως βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο στόχο τους να αξιοποιήσουν τη γη τους και να γίνουν τουριστικοί επιχειρηματίες. Μια δεύτερη πόλη, τουριστική, δημιουργήθηκε στην περιοχή του Πρωταρά. Το καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Εκεί συγκεντρώνονται χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι τουρίστες, που έρχονται να απολαύσουν την ωραία θάλασσα και το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.

Ανάλογες αλλαγές έγιναν και στο ίδιο το Παραλίμνι. Από τη μια η τουριστική ανάπτυξη και από την άλλη η έλλειψη του νερού που άρχισε να παρατηρείται τα τελευταία χρόνια περιόρισαν κάπως τον παραγωγικό χαρακτήρα του Παραλιμνίου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τεράστια ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών. Στο Παραλίμνι έχουν δημιουργηθεί πολλές τουριστικές υπηρεσίες, όπως κέντρα, εστιατόρια, καταστήματα. Όμως ο τουρισμός ευνόησε τη δημιουργία και την ανάπτυξη άλλων υπηρεσιών. Πολλές βιοτεχνίες μετατράπηκαν σε βιομηχανίες. Οικοδομικές και άλλες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί για να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση που δημιουργήθηκε στον τομέα των κατασκευών. Τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης δημιουργηθεί διάφορες άλλες επιχειρήσεις, όπως λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, υποκαταστήματα τραπεζών κ.α.

Σήμερα το Παραλίμνι είναι μια μικρή, πλούσια και ευημερούσα πόλη. Λειτουργούν τρία σχολεία μέσης παιδείας, τέσσερα δημοτικά σχολεία με τα νηπιαγωγεία τους και το δημοτικό νηπιαγωγείο. Στην περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου λειτουργούν επίσης μοντέρνο νοσοκομείο, ταχυδρομικό γραφείο, Αστυνομικός σταθμός, παράρτημα της Επαρχιακής Διοικήσεως Αμμοχώστου, και διάφορα άλλα κυβερνητικά γραφεία.

Η ιστορική διαδρομή του Παραλιμνίου είναι ταυτισμένη με την άνθηση του Ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού και η διαφύλαξη, τεκμηρίωση και ο εμπλουτισμό της σπάνιας και βαριάς αυτής πολιτισμικής κληρονομιάς είναι κύριο μέλημα για τον Δήμο μας. Το Παραλίμνι διαθέτει αρκετούς εκθεσιακούς χώρους που αναδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική και ιστορική μας παράδοση, όπως είναι οι εκκλησίες μας, το παραδοσιακό σπίτι, μνημεία, πάρκα, μουσεία, μονοπάτια της φύσης, σπηλιές, και πολλά άλλα που αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης ενδιαφέροντος και θαυμασμού για τους επισκέπτες εφόσον μέσα απ’ αυτά αναφύεται η ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία του Παραλιμνίου. Επίσης, πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις σχετικές με τον πολιτισμό, όπως εκδηλώσεις, φεστιβάλ, ομιλίες, εκδόσεις, εκθέσεις κτλ.

Η μικρή μας πόλη, το Παραλίμνι μας, προχωρά και εξελίσσεται.


Εκτύπωση   Email