ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

12ε κάθε λαμπρότητα τελέσθηκε την Κυριακή των Βαΐων,1 Απριλίου 2018, στον κατάμεστο από πιστούς, Μητροπολιτκό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. 
Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία όπου οι πιστοί πέρασαν κάτω από την εικόνα της εορτής των Βαΐων και έριχναν πάνω στην εικόνα φύλλα ελιάς.

Στη συνέχεια οι Ιερείς σε ειδική εξέδρα αναγνώστηκε το Ευαγγέλιον και η σχετική ευχή της Εκκλησία για την ευλόγηση των Βαΐων.


Εκτύπωση   Email